Заморожений лід використовується практично на всіх підприємствах громадського харчування. Він необхідний для подачі охолоджених напоїв в кафе і ресторанах, виготовлення коктейлів, презентації охолоджених рибних продуктів в торгових точках. Оскільки звичайна холодильна техніка не здатна справлятися з виробництвом льоду в достатніх обсягах, необхідні професійні льодогенератори. В асортименті інтернет-магазину «HolodMax» дана техніка представлена широким модельним рядом відразу декількох популярних виробників. Кожна модель призначена для вирішення певних завдань, тому потрібно знати, як вибрати льодогенератор і на які параметри звернути увагу в кожному конкретному випадку.
Принцип роботильодогенератора полягає у швидкому шоковому заморожуванні води при низьких температурах. Головною особливістю і відмінністю льодогенераторів різних моделей є тип утвореного льоду. Перед тим як вибрати льодогенератор, враховуйте, яку форму льоду необхідно отримувати, від цього багато в чому залежить принцип роботи обладнання:
1. Кубічної, циліндричної, пальчикової форми. Це особливо прозорий лід, який отримують шляхом пошарової заморозки води. Його використовують при подачі охолоджених напоїв в цілому вигляді або подрібнюють в коктейлі (лід прозорий і крихкий). Льодогенератор даного типу передбачає контури попередньої фільтрації води.
2. У формі лусочок. Виробництво даного типу льоду полягає в розпиленні води на спеціальний барабан і зрізання після заморозки тонкого лускатого шару. Лускатий лід затребуваний в основному в якості охолоджуючої подушки при викладенні різних швидкопсувних продуктів: салатів, м'яса, риби і т.д.
3. Гранульований лід. Проводиться методом дроблення крупинок льоду, що утворюються на поверхні спеціального циліндра-випарника. Лід має природну форму і найчастіше використовується при організації подачі готових страв на шведській лінії.
Для того щоб льодогенератор повністю справлявся зі своїми завданнями, слід врахувати при виборі:
1. Тип охолодження. Найпопулярніші льодогенератори з повітряною системою охолодження. Продуктивність такого устаткування безпосередньо залежить від температури навколишнього повітря, тому його не рекомендують використовувати в компактних "спекотних" кухнях та інших приміщеннях, з температурою вище 25-32 градусів С. Вимагає монтажу з проміжками для циркуляції повітря. У приміщеннях з високою температурою і вологістю, а також на відкритих кухнях частіше використовують льодогенератори з водяним охолодженням. Вони забезпечують однаково високу продуктивність льоду, економлять до 10% електрику, але споживають більше води.
2. Продуктивність. Продуктивність льодогенератора стандартних моделей становить від 10 до 50 кг льоду в добу. Важливо грамотно підібрати потужність льодогенератора для конкретного закладу з урахуванням кількості видаваних порцій і числа відвідувачів, інакше льоду може не вистачати або ж, навпаки, апарат буде простоювати і споживати зайву електроенергію.
3. Тип підключення. Деякі моделі здійснюють забір води безпосередньо з водопроводу. Інші дозволяють отримувати лід у будь-яких умовах і заливати воду самостійно.
4. Споживання електроенергії. Заклади громадського харчування платять за енергоспоживання за підвищеними тарифами. Не зайвим буде знати і врахувати витрата електрики кожного використовуваного обладнання.
Наші оператори дадуть відповіді на всі виниклі питання і підкажуть, як вибрати льодогенератор в вашому конкретному випадку.